Дни на водородната електро­мобилност в България

16-26 юни
ПрограмаСнимки

София

17-20 юни

A
A

Хвани водородния автобус!

Автобусът на Toyota Caetano работи с електромотор, задвижван изцяло от водород.

В София, на 17ти юни, между 12 и 15 часа, виж столицата през прозорците на водородния автобус (начална и крайна точка – площад Батенберг).  Ако го изпуснеш, от 18ти до 20ти юни между 12 и 22 часа, Toyota Caetano ще се движи по маршрута на тролейбусна линия №9.

В Стара Загора, на 24 юни, между 16 и 18 часа, водородият автобус отново ще разхожда малки и големи (начална и крайна точка –  Тракийския университет), а пък на 26 юни ще се движи по маршрута на автобусна линия №20.

 

Подкарай водородна кола!

Седни зад волана на първата в България водородна кола – Hyundai NEXO.

В София, на 17ти юни, между 12 и 15 часа, ела пред Двореца на безплатен тест драйв и почувствай мощността на водорода.

В Стара Загора също можеш да се запишеш за тест драйв на 24 юни, между 16 и 18 часа, пред Тракийския университет.

Не забравяй да носиш шофьорска книжка.

Водородът е енергията на бъдещето, която ще посрещнем и изпробваме през юни 2024г.

На 16 юни в България пристига демонстрационен водороден електрически автобус Тойота Каетано, с което стартират дните на водородната електромобилност в София (17-20 юни), Пазарджик (21 юни) и Стара Загора (24-26 юни). Събитието се органи­зира от Българската асоциация за водород, горивни клетки и съхранение на енергия (BGH2A), с финансовата подкрепа на Съвместно предприятие „Чист водород“ и по проекти JIVE 1 и 2 за 300 нови автобуса с горивни клетки с нулеви емисии и изграждане на свързваща инфраструктура за зареждане в 6 държави-членки на Европейския съюз.

Водородните автобуси

зареждат за

минути на ден

при налягане

бара

харчат

кг. водород за 100км.

Зарядна станция

На българска територия, автобусът Toyota Caetano ще се за­режда от първата в Региона подвижна зарядна станция, реализирана по проект Център за компетентност ХИТМОБИЛ с координатор Института по електрохимия и енергийни системи „Акад. Евгени Будевски” – БАН. Произведеният на място водород постъпва директно във водородната зарядна станция, където се компресира до необходимото налягане, което позволява в рамките на минути да бъдат заредени леки, лекотоварни и товарни автомобили.

Проект № BG05M20P001-1.002-0014 се осъществява с финансовата подкрепа на ОП „Наука и образование за интелигентен растеж” 2014-2020, съфинансирана от ЕС чрез ЕФРР.

Национален Форум

С цел стимулиране на ускореното развитие на водородните технологии в България, на 25 юни в Стара Загора, ще се проведе национален форум с международно участие: представители на бизнеса, науката, обществеността, Европейската инвестиционна банка, МИР, МЕ, ББР, Съвместно предприятие „Чист водород“, Водород Европа, Месер, Нова енергийна коалиция и други.